Συμβουλές επιλογής και Αγοράς χρηματοκιβωτίου

Θεόδωρος Τζημόπουλος
05/01/2016

ΑΓΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤIΟΥ

Η αγορά ενός χρηματοκιβωτίου είναι μια μεγάλη απόφαση με περισσότερους τρόπους από ένα. Οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή αγορά είναι:

 1. Που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το χρηματοκιβώτιο και τι να προστατεύει; ( αρχεία, μέσα υπολογιστών, τιμαλφή, χρήματα; ).

 2. Από ποιους κινδύνους θέλετε να προστατευθείτε; ( Πυρκαγιά, διάρρηξη ή και τα δύο;).
   
 3. Ποια είναι η αναμενόμενη συνολική αξία των στοιχείων που θέλετε να προστατεύσετε; (Περιλάβετε σε αυτόν τον αριθμό οποιεσδήποτε μελλοντικές ανάγκες.)
   
 4. Η ασφαλιστική εταιρεία σας έχει ένα κατώτατο όριο αποζημίωσης ασφάλειας ή απαιτεί την ασφάλεια των τιμαλφών σας να φυλάσσονται υπό συγκεκριμένων προϋποθέσεων, προκειμένου να σας αποζημιώσει;
   
 5. Πού θα τοποθετηθεί το χρηματοκιβώτιο; Ποιο είναι το μέγιστο βάρος όπου το δάπεδο θα αντέξει ακίνδυνα αυτή την τοποθέτηση:
   
 6. Ποιο τρόπο επιλέξατε για να μην εντοπίζεται εύκολα το χρηματοκιβώτιο μέσα; και ποιες παρεμποδίσεις, (ασφάλειες) στο άνοιγμα πόρτων είναι σε εκείνη την περιοχή;
   
 7. Ποιος είναι ο όγκος των στοιχείων που επιθυμείτε να προστατεύσετε;
   
 8. Τι είστε πρόθυμοι να ξοδέψετε για να επιτύχετε το επίπεδο προστασίας που απαιτείται; 

ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ:

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χρηματοκιβωτίων που σχεδιάζονται για συγκεκριμένους λόγους που μερικοί από αυτούς είναι:

 1. Χρηματοκιβώτια χώρων καταθέσεων, τα οποία σχεδιάζονται για την προσωρινή αποθήκευση των μετρητών στα εμπορικά ιδρύματα. Αυτοί επιτρέπουν συνήθως τις καταθέσεις στο χρηματοκιβώτιο από τον καθένα αλλά απαιτεί δύο άτομα ή διαδικασία για να ανοίξουν και να αφαιρέσουν το περιεχόμενο. 
   
 2. Χειριστές μετρητών, (αυτόματος τρόπος κατάθεσης και ανάληψης), τα οποία έχουν ως σκοπό να διανέμονται τα μετρητά μέσω υπαλλήλων ελεγκτών, οι οποίοι παρακολουθούν αυτόν τον τύπο συναλλαγών, προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση στο περιεχόμενο και στη διαχείριση από άλλες υπηρεσίες των τραπεζών.
   
 3. Τα χρηματοκιβώτια Jewelers, σχεδιάζονται για τη μέγιστη προστασία των υψηλών στοιχείων αξίας ενάντια στη διάρρηξη και την πυρκαγιά.
   
 4. Χρηματοκιβώτια τύπου ATM, τα οποία είναι παρόμοια με τους χειριστές μετρητών και λειτουργούν για τις αποσύρσεις από το κοινό όπως σε όλα τα πάρα πολύ εξοικειωμένα ATM που είναι κοινά στις τράπεζες και τις υπεραγορές και βρίσκονται μερικές φορές και σε άλλες δημόσιες θέσεις.
   
 5. Χρηματοκιβώτια σταθερά ή υπόγειοι θάλαμοι ανθεκτικοί στην διάρρηξη, οι οποίοι κατασκευάζονται σε όλα τα διαφορετικά μεγέθη και τις εκτιμήσεις και σχεδιάζονται για να προστατεύσουν τα μετρητά και τα τιμαλφή από τη διάρρηξη και να παρέχουν μερικές φορές την στεγανότητα και την πυροπροστασία επίσης.
   
 6. Χρηματοκιβώτια πυρκαγιάς ή αρχείων, τα οποία σχεδιάζονται για να προστατεύσουν πολύτιμα στοιχεία ή προσωπικά αρχεία με έμφαση την πυρκαγιά.
   
 7. Χρηματοκιβώτια πυρκαγιάς MEDIA, που σχεδιάζονται για την προστασία των εξειδικευμένων μέσων υπολογιστών.
   
 8. Τα χρηματοκιβώτια πυροβόλων όπλων σχεδιάζονται για να προστατεύσουν τα όπλα από κλοπή και μερικές φορές επίσης να περιλαμβάνουν μια ανθεκτική επένδυση προκειμένου να παρέχουν περιορισμένη προστασία ενάντια στην απειλή της πυρκαγιάς. Κυμαίνονται στην τιμή από $600.00 έως $2000.00 ανάλογα με την εκτίμηση, την ικανότητα και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
   
 9. Χρηματοκιβώτια GSA. Αυτά έχουν ως σκοπό να προστατεύσουν τα ευαίσθητα ή ταξινομημένα έγγραφα και τα υλικά από την πυρκαγιά και περιορίζουν την πρόσβαση στο εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Τα χρηματοκιβώτια GSA χρησιμοποιούνται επίσης για να προστατεύσουν τα μετρητά και τα τιμαλφή στα ταχυδρομεία και άλλες κυβερνητικές αντιπροσωπείες. 

Εκτιμήσεις:

Τα χρηματοκιβώτια είναι ταξινομημένα, δοκιμασμένα και εκτιμημένα σύμφωνα με τα κριτήρια που καθιερώνονται από τη βιομηχανία χρηματοκιβωτίων και υπόγειων θαλάμων και με τη δοκιμή των εργαστηρίων όπως το εργαστήριο Underwriter και άλλα. Μόνο τα ασφαλή πρότυπα που έχουν περάσει τις πολύ αυστηρές εξεταστικές διαδικασίες επιτρέπονται να αναρτούν τις ετικέτες από αυτά τα εργαστήρια. Τα χρηματοκιβώτια και οι υπόγειοι θάλαμοι που χρησιμοποιούνται στις κρατικές βιομηχανίες τραπεζικών εργασιών και κοσμήματος έχουν μια πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη. Αυτές οι καλύψεις είναι βασισμένες στην αξία της προστασίας των στοιχείων και ποιους κινδύνους εγκυμονούν, γι αυτό προστατεύονται από τις κυβερνήσεις. 

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Όλα τα χρηματοκιβώτια, με σκοπό να προστατεύσουν τα τιμαλφή, τα αρχεία κ.λ.π από τους κινδύνους πυρκαγιάς και έκρηξης εκτιμώνται με βασική προϋπόθεση το πόσο καιρό μπορούν να κρατήσουν το περιεχόμενο σε μια δεδομένη ασφαλή θερμοκρασία (μέχρι 350 βαθμούς F) και είναι συνήθως από τριάντα (30) λεπτά έως δύο (2) ώρες, ή και περισσότερο. Εξετάζονται επίσης για τους κινδύνους της αλλοίωσης λόγω πυρκαγιάς σε ένα κτίριο και πιθανής έκρηξης. Αυτά τα χρηματοκιβώτια σχεδιάζονται πρώτιστα για να προστατεύσουν τα αρχεία εγγράφων από το κάψιμο. 


Αν και κατασκευάζονται από χάλυβα, είναι μερικές φορές πολύ βαριά και έχουν μια κλειδαριά συνδυασμού, όπου μπορούν να παρέχουν ελάχιστη ή καμία προστασία από τον κίνδυνο της κλοπής ή διάρρηξης Αυτά τα χρηματοκιβώτια κυμαίνονται στην τιμή από $100.00 έως τουλάχιστον $2000.00, ανάλογα με τη χώρα κατασκευής, της ποιότητας, του μεγέθους, της ικανότητας και των εκτιμήσεων. 


Τα παλαιότερα χρηματοκιβώτια πυρκαγιάς δεν παρέχουν ικανές δυνατότητες προστασίας από την πυρκαγιά και ειδικά με την πάροδο του χρόνου. Η μόνωση και τα στεγανωτικά του υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του ξεραίνονται και είναι λιγότερο πιθανό να κρατήσουν τη θερμοκρασία μέχρι 350 βαθμούς F καθώς γερνά. Ασφαλώς ένα πιο γηραιότερο από 10-15 έτη δεν μπορεί πλέον να προστατεύσει τα σημαντικά έγγραφα και τα τιμαλφή σας με αποτέλεσμα να καούν σε μια πυρκαγιά.  

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΗΞΗΣ

Τα χρηματοκιβώτια που προορίζονται για να προστατεύσουν από τον κίνδυνο διάρρηξης είναι απαραιτήτως διαφορετικά στο σχέδιο και την κατασκευή από εκείνα που προστατεύουν από την πυρκαγιά μόνο. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως ο χάλυβας, τα ισχυρά τοιχώματα, η χρήση σύνθετου υλικού, οι ανθεκτικές κλειδαριές χειρισμού, υλικά εμποδίων αντί-τρυπανιών, ειδική διαδικασία ξεκλειδώματος, ειδικοί άξονες ανοίγματος πόρτας, και άλλα προηγμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενσωματώνονται στο σχέδιο του χρηματοκιβωτίου για να ανατρέψουν ακόμη και τους καλύτερα εξοπλισμένους και καθορισμένους διαρρήκτες και τους διαρρήκτες θυρών ασφαλείας. Αυτά τα χρηματοκιβώτια μπορούν επίσης να σχεδιαστούν για να παρέχουν όλα τα ποικίλα επίπεδα προστασίας ενάντια στην πυρκαγιά. Αυτά κυμαίνονται στην τιμή από $400.00 και τα καλά άνω των $10,000.00, ανάλογα με τις εκτιμήσεις πυρκαγιάς και διάρρηξης, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και άλλους παράγοντες όπως περιγράφονται ανωτέρω. 

ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ «ΜΕΣΩΝ»

Τα χρηματοκιβώτια MEDIA σχεδιάζονται για να προστατεύσουν τα μέσα απομνημόνευσης υπολογιστών (στηρίγματα ταινιών, δισκέτες, σκληροί δίσκοι, και μετακινούμενοι σκληροί δίσκοι) και τα πολύτιμα στοιχεία που αποθηκεύονται σε αυτούς, από την καταστροφή σε μια πυρκαγιά. Περιλαμβάνουν το εξειδικευμένο υλικό για να περιορίσουν την εσωτερική θερμοκρασία και την υγρασία κάτω από το επίπεδο στο οποίο τα μέσα μπορεί να καταστραφούν. Το κόστος είναι βασισμένο στο μέγεθος, το βάρος, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τις εκτιμήσεις και τα επίπεδα προστασίας. 

ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Οι ψηφιακές ηλεκτρονικές κλειδαριές ασφαλείας εναντίον των βασικών κλειδαριών και των συμβατικών κλειδαριών συνδυασμού. 


Τα χρηματοκιβώτια μετρούν ζωή πάνω από 200 έτη, με πολύ λίγα κατορθώματα βελτιώσεων μέχρι τα τελευταία 50-75 έτη. Η πιο πρόσφατη καινοτομία στην ασφαλή τεχνολογία κλειδαριών είναι μόνο περίπου 6 ετών. Αυτή είναι η ηλεκτρονική ψηφιακή κλειδαριά συνδυασμού. Αυτές οι κλειδαριές χαρακτηρίζουν τις απέραντες βελτιώσεις την ευκολία της χρήσης, την ευκολία του μεταβαλλόμενου συνδυασμού, την ευκολία για τον έλεγχο πρόσβασης και ασφάλειας. 


Τα χρηματοκιβώτια αρχικά σχεδιάστηκαν ως ισχυρά κιβώτια που χρησιμοποιούσαν τα κλειδιά για να τα κλειδώσουν και να ξεκλειδώσουν, έως ότου εφευρέθηκε η κλειδαριά συνδυασμού. Οι βασικές κλειδαριές απαιτούσαν ένα ειδικό κλειδί για κάθε πρόσωπο που ήταν ορισμένο για να το κλειδώσει ή να ξεκλειδώσει. Εάν ένα αναρμόδιο πρόσωπο αποκτούσε πρόσβαση με σκοπό την κλοπή, ή απλά εχάνετο κλειδί, η κλειδαριά έπρεπε να αλλάξει και, (για να αποτρέψει το χαμένο ή κλεμμένο κλειδί από τη χρησιμοποίηση) νέα κλειδιά να διανεμηθούν στους εξουσιοδοτημένους κατόχους. Αυτό ήταν συχνά μια πρόσθετη κατανάλωση πολύ ακριβή χρήματος και χρόνου. Η κύρια αδυναμία των βασικών κλειδαριών ήταν ότι τα κλειδιά χάνονταν συχνά. 
Οι κλειδαριές συνδυασμού απέβαλαν μερικές από τις αδυναμίες στα χρηματοκιβώτια που χρησιμοποιούσαν κλειδί. Το κλειδί ήταν κυριολεκτικά στην δικαιοδοσία ενός ατόμου, ενώ τον συνδυασμό μπορούσες να τον εμπιστευθείς σε περισσότερα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. 


Η συμβατική κλειδαριά συνδυασμού απαιτούσε διαδικασίες όπως π.χ ορισμένες στροφές στο αριστερό στον πρώτο αριθμό έπειτα δεξιά στο δεύτερο αριθμό κ.λπ.... Ήταν έτσι μία χρονική κατανάλωση, και κουραστική ενώ πολύ συχνά απαιτούσε διάφορες επαναλήψεις προκειμένου να επιτύχεις το άνοιγμα. Η αλλαγή του συνδυασμού ήταν ευκολότερη αφού αντικατέστησε τα διάφορα κλειδιά, αλλά απαιτούσε κάποια τεχνική πείρα ή κατάρτιση και μερικές φορές ένα ειδικό εργαλείο. 
Έτσι δεν είχες πρόβλημα με χαμένα κλειδιά, ενώ παράλληλα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και πιθανά εκατομμύρια συνδυασμούς.. 


Για την αλλαγή του συνδυασμού χρειάζονταν συνήθως οι υπηρεσίες ενός επαγγελματία κλειδαρά ή ενός τεχνικού εμπιστοσύνης για να έχει το δικαίωμα μιας τέτοιας εργασίας. Οι μηχανικές κλειδαριές συνδυασμού χρειάζονταν επίσης περιοδική συντήρηση για να λειτουργούν χωρίς προβλήματα. 


Στην συνέχεια έρχεται η ψηφιακή κλειδαριά και όλα αυτά αλλάζουν. Τώρα μπορείτε να ανοίξετε την κλειδαριά τόσο εύκολα όπως χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο κουμπιών. Η αλλαγή του συνδυασμού είναι επίσης και αυτή εύκολη. Ένα εκατομμύριο θεωρητικοί συνδυασμοί (πραγματικά 400-500.000 χρησιμοποιήσιμοι συνδυασμοί) της συμβατικής κλειδαριάς συνδυασμού είναι ένα πράγμα του παρελθόντος. Τώρα έχουμε πραγματικό ένα εκατομμύριο; χρησιμοποιήσιμους συνδυασμούς, με ευκολία αμέτρητων αλλαγών στην στιγμή και χωρίς την μεσολάβηση του ειδικού τεχνίτη. 


Ούτε φυσική δύναμη ούτε ο ποιο επιδέξιος, διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων δεν θα νικήσει μια ψηφιακή κλειδαριά, χωρίς τη γνώση του αληθινού συνδυασμού, ή χωρίς πλήρη κατάρτιση στις μεθόδους. 


Μερικές ψηφιακές κλειδαριές ασφαλείας έχουν επίσης ένα ενισχυμένο σύνολο προαιρετικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που ελέγχουν τη χρήση τους με τον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένους χρόνους της ημέρας και από ορισμένους διευκρινισμένους χρήστες. Μπορούν επίσης να παρέχουν την πρόσβαση δύο ατόμων μόνο, τη χρονική καθυστέρηση και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα διαδρομών του ελέγχου που είναι χρήσιμοι στις επιχειρήσεις που έχουν πολλούς υπαλλήλους καθώς επίσης και διάφορα επίπεδα διαχείρισης που απαιτούν την πρόσβαση και τον έλεγχο .... Παραδείγματος χάριν: η δυνατότητα να περιοριστεί μια πρωινή πρόσβαση υπάλληλου στο χρηματοκιβώτιο. 


Οι περισσότεροι κατασκευαστές ασφαλείας και έμποροι προσφέρουν τις ψηφιακές ηλεκτρονικές κλειδαριές ως επί πλέον επιλογή στα περισσότερα από τα χρηματοκιβώτια που πωλούν.  

ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟΥ

Η σύσταση για να αγοράσεις ή να μην αγοράσεις ένα χρησιμοποιημένο χρηματοκιβώτιο είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Είναι πολύ συχνά δύσκολο να εξακριβωθεί η παλαιότητα ενός χρησιμοποιημένου χρηματοκιβωτίου ή εάν θα παράσχει το επιθυμητό επίπεδο προστασίας. Ένας αξιόπιστος ασφαλής έμπορος θα είναι σε θέση να σας συμβουλέψει για αυτό το θέμα και θα έχει συνήθως αρκετά και από τα χρησιμοποιημένα και νέα χρηματοκιβώτια, των διάφορων μεγεθών, στο απόθεμα για σας για να συγκρίνει. 


Η αγορά ενός χρησιμοποιημένου χρηματοκιβωτίου χωρίς έναν συνδυασμό λειτουργίας είναι μια πολύ επικίνδυνη επιχείρηση. Τα χρηματοκιβώτια αυτά είναι δύσχρηστα, βαριά, δύσκολο και ακριβά να μετακινηθούν και παραδίδονται χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και κατάσταση. Μπορεί να αποδειχθεί πολύ λιγότερο ακριβό να αγοραστεί ένα νέο χρηματοκιβώτιο που είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας. 

 

Κείμενο: St. Mandenakis
Πηγή: www.saek.gr